Напълно автоматизирана система за глазури в сладкарската промишленост чрез впръскване.

Aвтоматизирана система за глазури в сладкарската промишленост

Spraying Systems Deutschland GmbH е експерт в спрей технологиите. Компанията се завърна от успешно представяне в международно търговско изложение за храни, напитки и технологии в хранително-вкусовата промишленост ANUGA Foodtec 2009 г., което се проведе в Кьолн, Германия, през месец март.

Въпреки общия икономически спад, отчета за посещаемостта на ANUGA показва, че приблизително 34‘000 търговски представители от 114 страни са поситили изложението, което е сравнимо с това на предишното изложение. На изложението компанията предизвика голям интерес със своята AccuCoat ® с Топла Спрей Система, която получи и висока оценка за иновативно решение.

Този интерес е предизвикан от нуждата на иновативни решения за хранително-вкусовата индустрия, които да отговорят на предизвикателството, относно автоматизацията на покривните операции – поставянето на глазури. Най-голямото, от които е необходимостта от полагане на точно определена дебелина на покрития от шоколад, масло или други съставки, които са или твърди или течни при стайна температура. Процесът на нанасяне на тези покрития е особено предизвикателство, защото дори и незначителните колебания в температурата могат да нарушат производствения цикъл и да доведат до бракуването на цялата партида, което е невъзстановима загуба на ценно производствено време и продукти.

До сега всички решения са базирани на традиционните методи на покритие „поливане с канче“, които са неточни, цапащи и трудно да адаптируеми към различни продукти. AccuCoat® Топла Спрей Система премахва тези проблеми, като предлага напълно автоматизиран начин за пръскане, чиито основни предимства са по-доброто качеството, по-малко време, увеличение на производството и по-ниски оперативни разходи.

Най-важното в AccuCoat® е прецизния контрол на температурата. Тя използва сложен затворен цикъл за контрол на температурата, кaто използва редица компоненти за да се увери, че материала е втечнен по целия път от резервоара до крайната си цел (дюзите). Основна част от системата за контрол на температурата е AccuCoat® спрей контролер, който следи няколко температурни сензора поставени в гореща вана около линията с течността за впръскване и автоматично поддържа желаната температура. Течността в линиите и дюзите може да се отоплява автономно, дори когато системата не работи. Това елиминира отпадъците (брака), престой на производството причинено от полепи, които са или твърде горещи или твърде студени.

Спрей системата гарантира еднакъв слой на покритието, като регулира работата на дюзите да впръскват точното количество в точно определеният момент, когато целта е в спрей зоната.

Едно от подобренията е също така решението пръскането да става с ниско налягане. За разлика от системите с високо налягане, пръскането с ниско налягане намалявава възможността, струята да отскача обратно, което от своя страна намалява прекомерно разходите за почистване и времето за труд, като едновременно с това увеличава производителността.

И накрая, като напълно автоматизирана система за пръскане AccuCoat® дава на потребителите допълнителни ползи в увеличена производителност. Системата автоматично се настройва при промяна на скоростта на линията, например при производствени линии, така че винаги да се работи при максимална ефективност. Системата лесно се адаптира към различни продукти. Могат да се създават профили за даден продукт или партида, които лесно се съхраняват и при следващо пускане на същата партида да не е необходима настройка от операторите.

AccuCoat® е предназначена за широк кръг покрития и различни приложения за хранително-вкусовата промишленост:

• Пръскането с шоколад, разтопена захар и глазури за печени изделия
• Пръскането с шоколад върху сладолед и вътрешната страна на вафлената фунийка
• Пръскането с шоколад в закуски
• Пръскането с масло и покрития с масло върху хляб, бисквити и сладкиши
• Пръскането с масло на сандвичи
• Пръскането на други покрития за храни, съставки и бариери, които са твърди или вискозни при стайна температура

Фирмата направила тази иновационна система Spraying Systems Deutschland GmbH, е дъщерно дружество на Американската фирма Spraying Systems Co основана през 1937 г. в Чикаго, Илинойс (САЩ). Компанията е започнала скромно в малък гараж се превръща в световен производител на системи за впрускване за индустрията.

Spraying Systems Co има 12 производствени мощности в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Азия, което позволява бързо да обслужва своите клиенти навсякъде по света.

Spraying Systems Co не се ограничават единствено в технологии с приложение в хранително-вкусовата промишленост. Те разработват спрей дюзи, спрей контролери, спрей анализ и научноизследователска дейност и производството на спрей инжектори и свързаното с тях оборудване. Spraying Systems Co и Spraying Systems Deutschland GmbH са основни партньори на десетки индустрии, изискващи спрей технологии и оборудване.

Technology News International в превод от Йордан Колев

Tags: , , , , ,