Намаляване на разходите за енергия с нов компресор

Нов компресор

Компанията Атлас Копко е разработила нова серия въздушни компресори Carbon Zero, снабдени с модерни системи за възстановяване на топлоенергията. Доказано, е че тези компресори възстановяват до 100% от изразходваната електрическата енергия под формата на гореща вода. Carbon Zero компресори могат драстично да намалят разходите за електроенергия в широк кръг от индустрии. Уникалните компресори са първите в света и се очаква да бъдат сертифицирани от института T?V (ТЮФ Рейнланд международен водещ концерн за технически услуги, проверка на безопасността и качеството на нови и съществуващи продукти, системи и услуги) с нулево нетно потребление на енергия.

Carbon Zero иновацията дава възможност за ефективен пренос на топлина в рамките на определени условия и влажност на въздуха, така че значителна част от електрическата енергия може да бъде възстановена под формата на гореща вода с температура 90°C. Това осигурява значителни ползи за индустрии, които работят с гореща вода или пара в рамките на своите технологични процеси – операции с хранителни продукти и напитки, производство на целулоза и хартия, химикали и електроцентрали. С помощта на този компресор консумацията на гориво и свъзаните с това емисии на въглероден диоксид при производството на топла вода, директно или като предварително загрята в котел, може да бъде значително намалено, а в някои случаи напълно елиминирано.

Реномираният независим институт T?V по-рано през тази година проведе контролни изпитания на компресори серия ZR 55 – 750 на Атлас Копко, оборудвани с вградени системи за оползотворяване на енергията. Тестовете показаха, че при определени условия, 100% от консумираната електрическа енергия може да бъде възстановена за затопляне на вода.

“Ние сме много доволни да предложим на нашите клиенти компресор за сгъстен въздух, който може да възстанови на 100% от използваната енергия”, казва Стефан Кюн, президент на Атлас Копко. “Днес нашите клиенти имат неоспорим довод за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Компресорите Carbon Zero ще имат значително влияние за опазване на околната среда, а също и за намаляване на разходите на нашите клиентите. Енергийната ефективност е в основата на развитието на нашия продукт от доста време. Глобалната необходимост да се намалят емисиите на CO2 потвърждава, че сме били на прав път.”

Пестенето на електроенергия в системи за сгъстен въздух е от съществено значение, тъй като потреблението на енергия обикновено представлява над 80% от разходите за целия жизнен цикъл на компресорите. Системите със сгъстен въздух средно заемат преблизително около 10% от промишлените разходи от консумация на електроенергия, но това може да се окаже около 40% от планираните разходи за електроенергия и топла вода. Ето защо Атлас Копко продължава да бъде новатор в енергийно-ефективни решения със сгъстен въздух в продължение на много години.

Tags: , ,